Hylla en hjälte!

Det som inte fick hända har hänt! 
Liv har släckts, många är skadade.....våra liv är förändrade för all framtid. Vi påverkas alla på ett eller annat sätt.
Jag har pratat med mina barn idag och försökt svara på deras frågor och funderingar efter bästa förmåga.
 
"L" 12 år undrade bla hur den 11åriga flickans föräldrar skulle orka leva vidare utan henne.
"M" 8år frågade om det finns någon risk att terroristen kan rymma från fängelset.
"N" 7år Konstaterade att om man gör en sån här dum sak så är det säkert alkohol eller droger med i bilden.
 
Jag har försökt svara så gott jag kan på funderingarna och även om jag helst vill skydda killarna från detaljerna så föredrar jag att det är deras föräldrar som får ge svaren på frågorna än att de plockar upp fragment av vad som hänt i olika media och att de själva skapar en ev falsk bild av vad som hänt.
Jag kunde se hur rädslan och skräcken spreds i deras ögon, hur otryggheten tog plats vid läggdax. Plötsligt var monstren i garderoben och under sängen tillbaka efter många års bortavaro. Jag insåg att mina barn plötsligt kände sig otrygga. 
 
Plötsligt blev det väldigt viktigt för mig att även få berätta om hur Sverige agerat i samband med detta och inte bara lämna mina barn med skräcksyner på hornhinnan utan istället ge exepmpel på alla de fantastiska medmänniskor som vi har i vårt land. Jag samlade dem i min säng och berättade om alla de fantastiska männskor som slutit upp och tillsammans verkat för att stötta och sprida kärlek under och efter en katastrof som med ord inte går att beskriva.
Jag återberättade vad jag själv tagit del av både via nyheter och sociala medler. Sakta såg jag hur den flackande blicken stillade sig, spända små kroppar slappnade av, leenden spred sig över deras ansikten när jag berättade om hur människor ställde upp och hjälpte varandra. Tryggheten hittade tillbaka och snart kunde även sömnen infinna sig. Jag stryker dem på kinden och stoppar om dem samtidigt som känner hur ögonen svämmar över av lycka och tacksamhet för vad jag har.
 
Sverige vaknade idag upp i djup sorg, MEN vi vaknade även upp till mängder av hjältedåd!
Vi måste få sörja men för att stilla paniken så vill jag genom att hylla hjältarna lägga fokus på den kärlek och värme som nu sprids....detta i ett försök att bidra till att "stoppa om" Sverige oxå. Men oxå för att bevisa att vi tillsammans gör skillnad.
 
Hjältarna är MÅNGA...låt oss hylla dem och deras insatser! Genom att lägga fokus på kärleken så visar vi att grymheten och skräcken inte kan vinna över oss. 
 
HJÄLTAR
 
- Lastbilschauffören som blev rånad på sin lastbil och gjorde allt i sin makt för att, försöka stoppa den, men själv blev påkörd.
 
- Chauffören av värdetransportbilen som uppfattade den hotfulla situationen och la sig framför lastbilen och signalerade ut faran till omgivningen för att varna.
 
- Busschauffören som var uppmärksam nog att hoppa på bromsen för att undvika att sin buss med passagerare blev rammade av den skenande lastbilen.
 
- De två männen som i kaoset stannade och hjälpte 83åriga Papusa vars ben var krossat av bråte.
 
- Min vän Malin Sjödin med man som öppnade upp sitt hem för personer som var strandade i innerstan.
 
- Poliserna som med risk för sina egna liv motar bort människor från potentiell fara som de själva väljer att stanna kvar i för att skydda oss andra-
 
- Kvinnan som inne på butiken Zara tog hand om sina medmänniskor och tog dem till säkerhet i en källarlokal och där trots sin egen rädsla tog hand om och lugnade dessa dem.
 
- Polismannen som leder den äldre kvinnan över gatan under flykten.
 
- Martin Svenningsson som gav hjärt- & lungräddning till ett av offren som tyvärr inte överlevde.
 
- Camilla Rud som var en av dem som hjälpte strandade personer genom att köra framochtillbaka med sin minibuss.
 
- ALLA sjukvårdare som med risk för sina egna liv under pågående attack räddar liv och tar hand om offren.
 
- Fredrik Backman som erbjöd sig att betala för en bok till de föräldrar som kände att en bok skulle kunna underlätta att berätta och prata om vad som hänt med sina barn. Detta grundat på Fredriks egna erfarenheter som barn då det var genom hjälp med böcker hans egen mamma hanterade svåra och obegripliga situationer.
 
- Joakim Skotte som genom Hemköp Täby annonserade "Ring till oss så ser vi till att ditt barn kan handla hos oss eller så fixar vi mat."  Detta för att hjälpa de barn som ev kunde befinna sig ensam hemma då föräldrarna kunde vara strandade i innerstaden.
 
- Kvinnan som uppmärksammade terroristen på pendeltåget och påtalade detta till säkerhetsvakten som kunde slå larm och det i sin tur senare kunde leda till ett gripande.
 
- Sjukvårdspersonal som förlängde sina arbetspass eller kom in på ledig tid pga höjd beredskap för att kunna ta hand om skadade.
 
- Hotell- & Restaurangpersonal som omtänksamt tagit hand om skadade och chockade människor under "lock down".
 
- De personer som tvingats överlämna dödsbud.
 
- Mannen som dagen efter dådet går fram och ger polisen en värmande kram på Drottninggatan, för att visa sin uppskattning.
 
- Jens som undrar vad som hände med den lilla pojken med cykelhjälmen.
 
- Byggfirman som tog sig an uppdraget att stänga för hålet i väggen där lastbilen körde in.
 
- ALLA Er som tagit Er tid att besöka olycksplatsen och lämnat blommor och tända ljus.
 
 
 
Som Ni ser så finns det mängder av hjältar och dessa är endast några fåtal. Alla har bidragit till gigantiska insatser för sina medmänniskor.
Låt oss tillsammans hylla dessa personer och berätta hur mycket vi uppskattar deras insatser samtidigt som vi visar  omvärlden att vi står eniga i kampen mot ondskan. Tillsammans stärker vi hoppet och låter oss inte tystas.....trots mörkret vi befinner oss i.
 
Är Du en hjälte? Känner Du någon hjälte som Du vill ska hyllas?..... skriv och berätta i kommentarsfältet så uppdaterar jag listan eftersom.
 
Kärlek till Er alla,
//MrsH
 
 
 

"En dum jävla politiker"

Jag har många gånger fått frågan om varför jag engagerar mig politiskt? 
Vi börjar med "elefanten i rummet"....OM någon nu råkar tro att det är pga gigantiska arvoden så kontakta mig så visar jag dig gärna underlagen. 
Tydligen blir vi även bjuden på  glamourösa middagar och champagnefylla flera gånger i veckan?! .....Himla otur att min inbjudan alltid lyckas komma bort i posthanteringen!

Jag råkar heller inte sitta på en massa dötid som jag behöver fylla. Min vardag som mamma till 3 aktiva grabbar, entreprenör, fru, syster, dotter, egenföretagare, fotbollsförälder, vän, chef, medmänniska etc är mer än fylld, precis som många andras.

Varför engagerar jag mig då?

- Därför att jag har många åsikter som jag vill nå fram med. 
- Därför jag vill vara med och påverka och förändra. 
- Därför att jag vägrar att bli en av de "alltidvetbästförståsigpåaresombakomskärmenellerpåsofflocketspyrenmassageneraliseringochgallaomsigkorsochtvärs!!"
- Därför att Jag vill lära mig ännu mer om hur samhället och politiken är uppbyggd. 
- Därför att Jag tror att jag kan vara en bidragande kugge i ett stort nav som gör skillnad. 
- Därför att jag vill bidra till en trygg framtid för Dig, Mig och våra kära.

Åsikter är fantastiska, delade sådana likaså. Det är tillsammans som vi gör skillnad!

Alla politiska ämnen är inte lika intressanta, en del dokumentation som jag plöjer igenom inför ett möte kan kännas ganska ointressant. Men det häftiga är att det alltid är någon som brinner lite extra för varje ämne som hanteras. Vi har olika intresseområden, Vi har olika viljor, men gemensamt så har vi ett engagemang för samhället och framtiden. Ta inte ifrån oss det genom att med hot tvinga oss från uppdrag.

Själv brinner jag bl.a för Barn- och ungdomsfrågor. Jag vill vara med och påverka för att bidra till att trygga deras framtid. Jag vill kunna hjälpa dem utsatta. Jag vill vara delaktig i beslutsprocesser och resonemang.

Ibland tvingas vi till jobbiga beslut och det är tufft. 
Jag har full förståelse för att många beslut väcker känslor. Du har all rätt att reagera, Du har även rätt att uttrycka ditt missnöje.
 
Men jag är INTE politiker för att Du ska kunna kalla mig "hjärndöd" och "intelligensbefriad". Jag lägger inte mängder av timmar från min redan obefintliga fritid på uppdrag för att Du ska ha någon offentlig smutskastning gällande mitt engagemang. Du behöver varken gilla min politik eller mig, men att du respekterar våra olikheter kräver jag.

Hot och våld får inte förstöra det vi ALLA jobbar så hårt för....demokratin!

Vem vill engagera sig i samhällsfrågor när energin går åt till att hantera angrepp? 
Om sak och person inte längre kan hållas isär av media och medborgare? Om våld och nedvärderande språk blir en del av vardagen? Vem vill engagera sig om nära och kära dras in och påverkas? 

Resultatet blir att det är färre som kan, vill och vågar. I slutändan leder det till att det offentliga samtalet tystnar och det tomrum som skapas fylls med röster som varken är representativa el vämeniga. Både du och jag har ett ansvar i detta. 

Politik berör men det ger Dig inte rätten att behandla mig eller någon annan som dörrmatta, oavsett partitillhörighet! Vilket du gör varje gång du slänger ur dig generaliserande och oigenomtänkta kommentarer som:

"ALLA politiker är dumma i huvve!"

"De där jävla politikerna skor sig på oss lågavlönade!"....etc!

"De är egoistiska idioter hela högen!"


(Självklart finns det "rötägg".....nämn gärna en bransch som klarat sig utan dem.)

Jag ber dig att inte sprida budskap utan källkritik! Låt inte våld och hot ta över det sunda förnuftet! 
Använd Dina åsikter i rätt forum, lägg energin där den behövs, engagera Dig Du oxå!
Jag har fått ett stort förtroende att förvalta, med det kom en titel; "Politiker". 
En titel som tyvärr allt för ofta idag används som skällsord.
Jag måhända vara politiker....men vet Ni?
....Framförallt så är jag Din medmänniska!❤️❤
//MrsH

Skriv inläggstext