Pulled Porc

 

 
 
 
 
Testade något nytt idag som jag var ganska tveksam till då jag inte är ett stort fan varken av BBQsås eller fläskkarre´ (tycker att karre´allt som oftast smakar för mycket "gris" för min smak.) MEN now we´re talking!!! Kommer absolut att göra den här varianten fler ganger! =)
 
 

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit
  • 3 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 2   gula lökar
  • 1   hel vitlök
  • 1   flaska barbequesås 
  • 1   flaska porteröl ELLER ngr dl rödvin.
  • 2st hönsbuljongtärninga

Gnugga in kryddorna på köttytan. Lägg sedan köttbiten i en ugnsform med lock (själv använder jag mig av Tupperwares "pro kitchen" som jag numera inte kan leva utan i mitt kök.

Häll på BBQsås, klyfta lök och vitlök och lägg runtomkring köttet, smula ner buljongtärningar och häll på ölen.

Ställ in i ugnen på 115g i ca 7tim.

Ta ur ugnen och lag over köttet i en annan form, det är då så mört att du kan dela det med en gaffel. Skeda gärna over några matskedar av skyn så håller det sig saftigt även om du måste hålla det varmt en stund.

Serveringsförslag: antingen med färskt bröd, salsa, crèmefraiche och rödlök.

Eller oxå så silar du av skyn, låter den svalna så du kan skeda bort fettlagret. Reucera sedan ner till ca hälften av vätskan återstår och servera som sås tillsammans med ris och köttet.

 

//MrsH

 

Focaccia

 
Ingredienser:
- 50 g färsk jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 1 dl olivolja
- 4 msk honung
- 2 msk flingsalt
- ca 15 dl vetemjöl
 
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning.
 
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 min.
Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i ca 45 min.
 
Sätt ugnen på 225 grader
Häll upp degen på ett oljat/saltat smörpapper I en långpanna.
Jäs till dubbel storlek under bakduk I ca 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuell annan smaksättning ( Tex.Parmesan, rosmarin, oliver, salami, fetaost, soltorkadetomater, timjan mm).
 
Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 10-15 min.
 
Perfekt till Sommarbuffén!! =)
 
 
 
 
 

"Barbara Bullar"

Ikväll stod det bakning på agendan (i combination med 311 andra saker).
 
Dem här var inte alls dumma, men som jag misstänkte så blev dem väldigt stora...men "gojsigt" med en Rabarber/Vanilj fyllning i dem . "M" kallar dem för "Barbara bullar" ;)
 
 
 
24 stycken

Bulldeg:

  • 250 g smör
  • 5 dl gammaldags mjölk, 4% eller standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 6  äggulor
  • 6 msk rörsocker
  • 1 kg vetemjöl

Rabarberkompott:

  • 200 g rabarber i bitar
  • 2 dl socker
  • 1 tsk citronsaft

Vaniljkräm:

  • 6 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1  ägg till pensling
 

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 50 minuter + 2 timmar

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med den varma vätskan i en bunke eller köksmaskin.

Tillsätt ägggulorna, sedan socker och mjöl.

Arbeta degen ordentligt tills den blir blank och smidig.

Jäs under bakduk i rumstemperatur cirka 1 timme.

 

Lägg under tiden rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och citronsaften. Koka upp under omrörning och sjud till en fast kompott. Låt svalna.Rulla degen till två längder och dela varje längd i 12 lika stora bitar. Rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa cirka 1 timme.

 

Rör vaniljsocker, socker, vetemjöl och smör till en kräm. Blanda med rabarberkompotten och häll blandningen i en sprits.

 

Gör ett stort, djupt hål i bullarna och fyll med rabarber och vaniljblandningen. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda cirka 12 minuter tills bullarna fått fin färg.

 
 
Somriga, smarriga och inte på tok för sliskiga...mao HELT i min smak!! =)
Enjoy!
 
//MrsH