Bulldeg:
- 250 g smör
- 5 dl gammaldags mjölk, 4% eller standardmjölk
- 25 g jäst
- 6 äggulor
- 6 msk rörsocker
- 1 kg vetemjöl
Rabarberkompott:
- 200 g rabarber i bitar
- 2 dl socker
- 1 tsk citronsaft
Vaniljkräm:
- 6 tsk vaniljsocker
- 1 dl socker
- 0,5 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 ägg till pensling
Gör så här
- Ugn: 225º
- 50 minuter + 2 timmar
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med den varma vätskan i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt ägggulorna, sedan socker och mjöl.
Arbeta degen ordentligt tills den blir blank och smidig.
Jäs under bakduk i rumstemperatur cirka 1 timme.
Lägg under tiden rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och citronsaften. Koka upp under omrörning och sjud till en fast kompott. Låt svalna.Rulla degen till två längder och dela varje längd i 12 lika stora bitar. Rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa cirka 1 timme.
Rör vaniljsocker, socker, vetemjöl och smör till en kräm. Blanda med rabarberkompotten och häll blandningen i en sprits.
Gör ett stort, djupt hål i bullarna och fyll med rabarber och vaniljblandningen. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda cirka 12 minuter tills bullarna fått fin färg.