Detta recept "råkade" jag komponera ifjol då jag helt misslyckades med det jag ursprungligen skulle åstadkomma, men de var sådan succe´att jag gjort en repris i år. Bli inte avskräckt av att det är rom i receptet..detta är absolut inga spritfyllda praliner (uääack!!) men det behövs i marinaden.
Finhacka följande och lägg i bunke:
torkade aprikoser
torkade plommon
torkade tranbär
Marinad
mörk rom
svartvinbärssaft koncentrat (ca 50/50 av rom och koncentrat, låt totala mängden vätska täcka frukten)
saften från en halv limefrukt
ca 1msk honung.
- Häll över marinaden och låt stå och dra ca 30min
- Koka snabbt upp allt i en kastrull ca 1 min (OBS!! inte för länge för då blir de mer som en kladdig sörja)
- Dra ifrån plattan, häll tillbaka i bunken och låt svalna helt
- Smält blockchoklad över vattenbad
- Vänd ner torkade frukten samt den lilla vätska (som borde ha tjocknat och koncentrerats)
- Klicka i små knäckformar
- Ställ dem kallt och låt svalna
Jag vet att receptet låter aningen suspekt, men de är verkligen kanongoda, och passar super till en kopp rykande Java!
Helt klart värda att prova!
//MrsH